Białko na odchudzanie? Świetny pomysł!
Białko w diecie odchudzającej jest niezwykle istotne. Odpowiednia jego ilość nie tylko chroni tkankę mięśniową przed rozpadem (strata masy i siły mięśniowej), ale także przyspiesza metabolizm poprzez zwiększanie poziomu termogenezy poposiłkowej. Czy za stosowaniem białka na odchudzanie przemawiają też inne argumenty? Odpowiedź znajduje się w poniższym artykule!
Wpływ białka na metabolizm
Dieta odchudzająca musi być bogata w białko i nie ma przesady w stwierdzeniu, że białko na odchudzanie jest nie tylko dobre, ale świetne. Z jakich powodów? Po pierwsze: wcześniej wspomniana termogeneza zachodzi na wyższym poziomie, dzięki czemu metabolizm nie znajduje się w stanie zahamowania wywoływanym przez odchudzanie.
Wysoka ilość białka w diecie przyspiesza metabolizm nawet o dwadzieścia pięć procent. Dzieje się tak dlatego, że białko trawi się długo, przez co organizm musi zużyć więcej energii na jego spalenie. Co to oznacza? „Podkręcony” metabolizm.
Odpowiednia ilość białka w diecie: jak o nią zadbać
Należy zacząć od tego, że ilość białka w diecie osoby odchudzającej się powinna wynosić od 1,5 do 2 gramów białka na kilogram masy ciała. To oznacza, że osoba, która waży 75 kilogramów, powinna spożywać od 112,5 do 150 gramów białka dziennie. To duża liczba, a niektóre osoby nie są w stanie dostarczyć takiej ilości białka z pokarmu. Warto w takiej sytuacji rozważyć zakup odżywki białkowej, która uzupełni niedobory białka w diecie.
Przy odchudzaniu warto również pamiętać o odpowiednim treningu i odżywianiu (i o białku!), a na pewno proces odchudzania przebiegnie pomyślnie!